Сучасні проблеми молекулярного магнетизму (за матеріалами наукової доповіді на засіданні Президії НАН України 12 вересня 2018 р.) - Павліщук, В.В. (Вісник НАН України, 2018)
У доповіді розглянуто результати досліджень, що проводяться в Інституті фізичної хімії ім. Л.В. Писаржевського НАН України, з вивчення молекулярного магнетизму поліядерних комплексів. Наведено оригінальні підходи
до спрямованого синтезу поліядерних комплексів, із застосуванням яких
створено кілька сотень нових мультиспінових систем. Особливу увагу
приділено впровадженню отриманих результатів. Зокрема, розроблено
високочутливі матеріали для неруйнівного контролю елементів конструкцій енергоблоків та літальних апаратів; нанокомпозити для магнітної
експрес-сепарації біологічно активних речовин та діагностики онкологічних захворювань. The results of studies on polynuclear complexes molecular magnetism in Pisarzhevsky Institute of Physical Chemistry of
National Academy of Sciences of Ukraine were elucidated. Some original routes for synthesis of polynuclear complexes
were elaborated which resulted in isolation of several hundred new multispin systems. The particular attention was paid
to the practical implementation of results. In particular, highly sensitive materials for non-destructive control of nuclear
power station units and aircrafts, nanocomposites for magnetic expressive separation of biologically active substances
and cancer diagnostics were developed.