Використання онтологічних знань інтелектуальними агентами - Рогушина, Ю.В. (Проблеми програмування, 2017)
Розглянуто онтологічні засоби представлення знань в інтелектуальних інформаційних системах, орієнтованих на роботу з Web. Запропоновано формальну модель онтології, що забезпечує використання знань з інших розподілених застосувань, які підтримують семантичну обробку інформації. Специфіка цієї моделі пов’язана з тим, що в ній виокремлюються такі властивості онтологічних елементів, як ієрархія, перетин та еквівалентність. Розглянуто, як відрізняється обробка онтологій в інтелектуальних інформаційних системах відповідно до їх ролі – внутрішніх та зовнішніх. Проаналізовано властивості таких онтологій та їх використання персональними програмними агентами, поведінка яких моделюється через апарат інтенсіональних відношень (переконання, знання та цілі). Персональні програмні агенти розглядаються як підклас комп’ютерних агентів. Проаналізовано рівень інтелектуальності таких агентів та їх здатність керування розподіленими знаннями. Рассмотрены онтологические средства представления знаний в интеллектуальных информационных системах, ориентированных на работу в Web. Предложена формальная модель онтологии, обеспечивающая использование знаний из других распределенных приложений, поддерживающих семантическую обработку информации. Специфика этой модели связана с тем, что в ней выделяются такие свойства онтологических элементов, как иерархия, пересечение и эквивалентность. Рассмотрено, как отличается обработка внутренних и внешних онтологий в интеллектуальных информационных системах в соответствии с их ролями. Проанализированы свойства таких онтологий и их использование персональными программными агентами, поведение которых моделируется при помощи аппарата интенсиональных отношений (убеждения, знания и цели). Персональные программные агенты рассматриваются как подкласс компьютерных агентов. Анализируется уровень интеллектуальности таких агентов и их способность управления распределенными знаниями. Ontological means of knowledge representation in the Web-oriented intelligent information systems are considered. The formal model of ontology that ensures the use of knowledge from various distributed applications that support semantic information processing is proposed. The specifics of this model is a separation into the special group of characteristics of such ontological elements as classes and object and data properties – hierarchical, disjoint and equivalent etc. Use of ontologies into the intelligent applications differs significantly according with their role – internal and external. The properties of internal and external ontologies and their use by intelligent personal software agents whose behavior is modeled through the apparatus of intentional relations (beliefs, knowledge and purpose) are considered. Personal software agents are considered as a subclass of computer agents. Their intelligence level is analyzed as far as their management of distributed knowledge is concerned.