Бинарная реляционная модель данных - Чистякова, И.С.; Резниченко, В.А. (Проблеми програмування, 2017)
Работа является продолжением исследований, посвященных описанию отображений между дескриптивной логикой и реляционной моделью данных. В работе дано определение бинарной реляционной модели данных, а именно, ее структуры и алгебры. В публикации также рассматривается способ преобразования n-арной реляционной структуры данных в бинарную. В работе используются полученные ранее результаты исследований, а именно структура данных RM2, отображения базовых концептов, аксиоматики и ряда расширении дескриптивной логики ALC в RDM. Робота має відношення до проблеми інтеграції даних у семантичному вебі і є продовженням досліджень, що присвячені опису відображень між дескриптивною логікою (ДЛ) та реляційною моделлю даних. В зв’язку з тим, що ДЛ інтерпретується унарними та бінарними відношеннями, в роботі дано визначення бінарної реляційної моделі даних, а саме – її структури та алгебри. Ця алгебра містить операції класичної реляційної алгебри, які не збільшують арність відношень, модифіковані операції класичної реляційної алгебри, які збільшують арність, та ряд додаткових операцій, які дозволяють інтерпретувати деякі конструктори концептів та ролей ДЛ. В публікації також розглядається спосіб перетворення n-арної реляційної структури в бінарну. У роботі використовуються, попередньо отримані, результати досліджень, а саме – структура даних RM2, відображення базових концептів, аксіоматики та ряду розширень дескриптивної логіки ALC в реляційну модель даних. The paper is related to the problem of data integration in the Semantic Web and is a continuation of the previously published works, which was dedicated to the creation of mappings from the description logic (DL) into binary relational data model. In this paper, we define the binary relational data model, namely, its structure and algebra. This algebra contains classical relational algebra operations that do not increase arity of relations, modified classical relational algebra operations that increase arity, and a number of additional operations that allow interpreting certain concepts and roles of DL. The publication also discusses how to convert the n-ary relational data structure into a binary one. In this paper, the previously obtained research results are used, namely RM2 data structure and mapping of basic concepts, roles, axioms of DL ALC and its extensions into the relational data model.