Концепція інтелектуалізованого створення сервісно-орієнтованих технологій програмування в семантичному веб-середовищі - Моренцов, Є.І. (Проблеми програмування, 2017)
Представлений підхід до створення принципово нових сервісно-орієнтованих технологій програмування. Розглянуто застосування онтологій при вирішенні цієї задачі і визначені класи онтологічних моделей для застосовування у метатехнології програмування. Визначені основні етапи метапроцесу конструювання сервісно-орієнтованих технологій програмування та їхній зміст. Запропонована архітектура розподіленого середовища розробки програмного забезпечення, яка базується на хмарних технологіях. Представлен подход к созданию принципиально новых сервисно-ориентированных технологий программирования. Рассмотрено применение онтологий при решении этой задачи и определены классы онтологических моделей для применения в метатехнологии программирования. Определены основные этапы метапроцесса конструирования сервисно-ориентированных технологий программирования и их содержание. Предложена архитектура распределенной среды разработки программного обеспечения, которая базируется на облачных технологиях. The approach to creation of essentially new service-oriented technologies of software development is presented. The application of ontologies for the solution to this task is considered and classes of ontologic models for application in a software metatechnology are defined. The main stages of metaprocess of service-oriented technologies construction are defined as well as their contents. The architecture of distributed environment for software development which is based on cloud technologies is suggested.