Народження Академії. Коротка хроніка 1918 року, або як це було… - Ясь, О.В. (Вісник НАН України, 2018)
У статті висвітлено передумови та обставини заснування Української Академії наук. Розглянуто основні хронологічні віхи конституювання Академії протягом 1918 р. Проаналізовано створення Комісії для вироблення законопроекту про заснування УАН та головні проблеми в її діяльності. Зіставлено відмінні концепції конструювання академічної спільноти В. Вернадського та М. Грушевського. Відзначено особливу роль міністра М. Василенка, який був ініціатором створення Комісії і забезпечував її урядову підтримку. Автор обстоює думку, що успіх проекту заснування Академії став можливим завдяки непростому порозумінню між ученими-фундаторами та сприянню гетьмана П. Скоропадського. The preconditions and circumstances of the foundation of Ukrainian Academy of Sciences are covered. Major chronological milestones in the construction of the Academy during 1918 are examined. Creation of the Committee for Preparation of the Law for Foundation of the Ukrainian Academy of Sciences and the main problems in its activity are analyzed. Distinct concepts of academic community design of V. Vernadsky and M. Hrushevsky are compared. The special role of Minister M. Vasylenko who was the initiator of creation of the Committee and provided government support is noted. It is argued that the success of the project of the Academy foundation was made possible by a difficult understanding between the founding scientists and by the assistance of Hetman P. Skoropadsky.