Збіркове програмування компонентних і сервіс-орієнтованих прикладних програмних систем - Андон, П.І.; Слабоспицька, О.О. (Проблеми програмування, 2017)
Зафіксовано основні проблеми розроблення сучасних прикладних застосунків. Проаналізовано особливості їх постановок у парадигмах компонентного та сервісного програмування. Підсумовано результати фахівців ІПС НАНУ з опрацювання цих проблем у парадигмах програмування збіркового типу (поняття й реалізація інтерфейсу, об’єктно-компонентний метод програмування, компонентні алгебри, методи перетворення типів даних, формальні засоби забезпечення змінності компонентних застосунків за рахунок управління їх варіабельністю). Показано розвиток доробку компонентного програмування в парадигмі сервісного програмування в семантичному Веб-середовищі (формальний апарат підтримки життєвого циклу композитного семантичного сервісу, методи оптимізації ярусно-паралельних композицій, моделі та методи забезпечення його адаптивності). Окреслено засоби технологічної підтримки застосування розробленого формального апарату компонентного програмування. Визначено проблеми для подальшого опрацювання в парадигмі сервісного програмування. Зафиксированы основные проблемы разработки современных прикладных программных систем. Проанализированы особенности их постановок в парадигмах компонентного и сервисного программирования. Подытожены результаты специалистов ИПС НАНУ по проработке этих проблем в парадигмах программирования сборочного типа (понятие и реализация интерфейса, объектно-компонентный метод программирования, компонентные алгебры, методы преобразования типов данных, формальные средства обеспечения изменяемости компонентных приложений за счет управления их вариабельностью). Показано развитие наработок компонентного программирования в русле парадигмы сервисного программирования в среде семантического Веба (формальный аппарат поддержки жизненного цикла композитного семантического сервиса, модели и методы обеспечения его адаптивности, методы оптимизации ярусно-параллельных композиций). Очерчены средства технологической поддержки применения разработанного формального аппарата компонентного программирования. Определены пробемы для дальнейшей разработки в парадигме сервисного программирования. Basic Issues are fixed for keen Applied Software Applications development. Their statements’ specifics are analyzed for the paradigms of Component and Service programming. The results of SSI NASU researchers are summed up pertaining to cope these Issues with the paradigms of assembly type (interface concept and implementation, object-component programming method, component algebras, methods for data types transforming, formalisms to enable component applications changeability through their variability management). Amplification of the Component programming backlog in Semantic Web with the Service programming paradigm is highlighted (formal tools to support life cycle of composite Semantic Service, models and methods to enable its adaptation, methods to optimize layer-parallel compositions). The tools are drafted to technologically maintain usage of Component programming formalisms elaborated. The Problems are defined for fur-their exploration with the Service programming paradigm.