Використання онтологій для персоніфікації семантичного пошуку - Рогушина, Ю.В. (Проблеми програмування, 2017)
Розглянуто сучасні засоби представлення та обробки знань в інтелектуальних інформаційних системах, орієнтованих на роботу у відкритому середовищі. Проаналізовано методи та засоби семантичного пошуку в Web та проблеми, пов’язані з цим. Запропоновано метод персоніфікації пошуку за допомогою онтологій предметних областей, які відображають знання щодо користувачів та сфери їх інформаційних потреб. Створено програмні засоби, які на основі технологій Semantic Web реалізують розроблені методи. Система МАІПС здійснює персоніфікований семантичний пошук, використовуючи онтології та тезауруси для представлення знань щодо об’єктів та суб’єктів пошуку. Для побудови та вдосконалення онтологій запропоновано методи аналізу семантично розмічених Wiki-ресурсів. Рассмотрены современные средства представления и обработки знаний в интеллектуальных информационных системах, ориентированных на работу в открытой среде. Проанализированы методы и средства семантического поиска в Веб и проблемы, связанные с этим. Предложен метод персонифыкации поиска при помощи онтологий предметных областей, которые отображают знания о пользователях и области их информационных потребностей. Созданы программные средства, которые на основе технологий Semantic Web реализуют разработанные методы. Система МАИПС осуществляет персонифицированный семантический поиск, используя онтологии и тезаурусы для представления знаний об объектах и субъектах поиска. Для построения и усовершенствования онтологий предложены методы анализа семантически размеченных Wiki-ресурсов. Modern means of knowledge representation and processing into the intelligent information systems that are oriented on the work into open environment are considered. Methods of building and use of the domain ontologies that represent knowledge about users and their information needs are developed. Models and methods that support semantic search of information and it`s personified processing on base of these ontologies are proposed. Software tools based on the Semantic Web technologies that realize proposed methods are created. MAIPS system performs personified semantic search by use of ontologies and thesauri for representation of knowledge about search objects and subjects. Methods of refinement of these ontologies on base of semantically marked Wiki-resources analysis are proposed.