Комплексний підхід до побудови системи кіберзахисту критичної інформаційної інфраструктури держави - Сініцин, І.П.; Ігнатенко, П.П.; Слабоспицька, О.О.; Артеменко, О.B. (Проблеми програмування, 2017)
Надано комплексний підхід до вирішення проблем забезпечення кіберзахисту об’єктів критичної інформаційної інфраструктури держави з урахуванням кращих світових і вітчизняних практик та апробованих програмно-апаратних і програмних засобів кібернетичного захисту. Для ефективної реалізації підходу запропоновано інтелектуальну інформаційну технологію керівництва кібербезпекою. Вона поєднує доробок авторів з підтримки прийняття організаційних рішень (експертно-аналітичних і ділових) з новітніми підходами до управління вигодами від належної кібербезпеки та ризиками її порушення. Застосування підходу сприятиме підвищенню кіберзахисту критичної інформаційної інфраструктури держави. Представлен комплексный подход к решению проблем обеспечения киберзащиты объектов критической информационной инфраструктуры государства с учетом лучших мировых и отечественных практик, а также апробированных программно-аппаратных и программных средств кибернетической защиты. Для эффективной реализации подхода предложена интеллектуальная информационная технология руководства кибербезопасностью. Она объединяет наработки авторов в области поддержки принятия организационных решений (экспертно-аналитических и деловых) с современными подходами к управлению выгодами от надлежащего уровня кибербезопасности и рисками ее нарушения. Применение подхода будет способствовать повышению киберзащиты критической информационной инфраструктуры государства. Complex Approach for problems solving to enable Cyber Defence for State Critical Information Infrastructure Objects through best world and home practices, and also approved hardware and software and only software Cyber Defence Tools is presented. Cyber Security Guidance Intellectual Information Technology to effectively implement of this Approach is proposed. The Technology combines authors’ developments for Organizational Decisions (both expert-analytical and business) Making Support with advanced approaches for due Cyber Security Benefits and its violation Risks Management. Applying the Approach will help to improve Cyber Defence of State Critical Information Infrastructure.