Визначення та вирішення задачі виявлення Веб-сервісів за допомогою апарату дескриптивних логік - Захарова, О. (Проблеми програмування, 2017)
На сьогодні Веб-сервіси дозволяють вирішувати конкретні бізнес-задачі, що реалізують бізнес процеси у різних галузях життєдіяльності людини. Але для того, щоб отримати виконуваний Веб-сервіс, треба вміти ефективно вирішувати цілу низьку задач самих Веб-сервісів на всіх етапах їх життєвого циклу. Апарат дескриптивних логік, завдяки своїм механізмам міркувань та можливостям логічного виводу та надання описам семантичного змісту, є ефективним та потужним інструментом для вирішення задач Веб-сервісів. Мета даної роботи полягає у визначенні ланцюжка задач Веб-сервісів на функціональному рівні та підходів до вирішення цих задач із застосуванням апарата дескриптивних логік. В настоящее время Веб-сервисы позволяют решать конкретные бизнес-задачи, реализующие бизнес процессы в разных сферах жизнедеятельности человека. Но для того, чтоб получить выполняемый Веб-сервис, необходимо уметь эффективно решать целое множество задач самих Веб-сервисов на всех этапах их жизненного цикла. Аппарат дескриптивных логик, благодаря своим механизмам суждений и возможностям логического вывода и придания описаниям семантического содержания, является эффективным и мощным инструментом для решения задач Веб-сервисов. Цель данной работы заключается в определении цепочки задач Веб-сервисов на функциональном уровне и подходов к их решению с использованием аппарата дескриптивных логик. Now Web-services allow to solve the business-problems that realize business-processes in different areas of human activities. But it is necessary to solve a lot of problems of Web-services on all stages of their life cycle to obtain executed Web-service. Description logics formalism is the effective and powerful tool to solve problems of Web–services due to its reasoners and abilities of logical inference and giving semantics to descriptions. Goal of this research is to define Web-services tasks chain on functional level and to find approaches for their resolving with description logics formalisms.