Системний підхід до освоєння підземного простору мегаполісів в умовах невизначеностей та багатофакторних ризиків - Панкратова, Н.Д.; Савченко, І.О.; Гайко, Г.І.; Кравець, В.Г. (Доповіді НАН України, 2018)
Представлено системний підхід до освоєння підземного простору, що формалізує процес оцінки невизначеностей та багатофакторних ризиків і прийняття рішення про доцільність використання території (геологічного середовища) для міського підземного будівництва. Розроблено морфологічну модель оцінки ділянок
будівництва підземних об'єктів, створено морфологічні таблиці, обґрунтовано альтернативи станів і шкали експертних оцінок, побудовано матриці взаємозв’язків факторів впливу та альтернатив параметрів. Представлен системный подход к освоению подземного пространства, формализующий процесс оценки
неопределенностей и многофакторных рисков и принятия решения о целесообразности использования
территории (геологической среды) для городского подземного строительства. Разработана морфологическая модель оценки участков строительства подземных объектов, созданы морфологические таблицы,
обоснованы альтернативы состояний и шкалы экспертных оценок, построены матрицы взаимосвязей факторов влияния и альтернатив параметров. A system approach to developing the underground space that formalizes the evaluation of uncertainty and multifactor
risks and the decision-making regarding the suitability of a location (geological environment) for the
urban underground construction is presented. A morphological model for evaluating the construction sites of
underground objects is constructed, morphological tables are created, the parameter alternatives are justified,
and the cross-consistency matrices for impact factors and parameter alternatives are estimated.