Просторово-часова обуреність геомагнітного поля ряду територій північної та південної півкуль Землі - Орлюк, М.І.; Роменець, А.О. (Доповіді НАН України, 2018)
Розглянуто просторово-часову збуреність геомагнітного поля досить різних в геомагнітному відношенні регіонів високих та середніх широт у північній та південній півкулях Землі. З цією метою проаналізовано модуль індукції геомагнітного поля територій України, Ямалу (Росія) та навколо української антарктичної станції “Академік Вернадський” (“АВ”) за період з 1950 по 2010 р. Показано істотні просторові зміни геомагнітного поля, а саме на епоху 2010 р. для території поблизу станції “АВ” модуль вектора індукції В в середньому на 10000 нТл менший за такий для України і на 20000 нТл — для Ямалу. Також виявлено значні часові зміни геомагнітного поля — його зростання на 1400 нТл для України та Ямалу і зменшення на 6000 нТл в районі станції “АВ”. Виконано екологічну оцінку геомагнітного поля. Рассмотрена пространственно-временная возмущенность геомагнитного поля весьма различных в геомагнитном отношении регионов высоких и средних широт в северном и южном полушариях Земли. С этой целью проанализирован модуль индукции геомагнитного поля территории Украины, Ямала (Россия) и в районе украинской антарктической станции “Академик Вернадский” (“АВ”) за период с 1950 по 2010 г. Показаны существенные пространственные изменения геомагнитного поля, а именно на эпоху 2010 г. для территории вблизи станции “АВ” модуль вектора индукции В в среднем на 10000 нТл меньше такового для Украины и на 20000 нТл — для Ямала. Также выявлены значительные временные изменения геомагнитного поля — его рост на 1400 нТл для Украины и Ямала и уменьшение на 6000 нТл в районе станции “АВ”. Выполнена экологическая оценка геомагнитного поля. The article considers a spatial-temporal perturbation of the geomagnetic field for regions of high and middle latitudes of the northern and southern hemispheres of the Earth. For this purpose, the modulus of the induction of the geomagnetic fields of Ukraine, Yamal (Russia), and near the Ukrainian Antarctic station “Akademik Vernadsky” (“АV”) is analyzed for the period from 1950 to 2010. Essential spatial changes in the geomagnetic field are shown. So, for the 2010 epoch for the territory near the station, the modulus of the induction vector В“АV” is on the average by 10,000 nT less than its value on the territory of Ukraine and 20,000 nT – of Yamal. That is why significant temporal changes of the geomagnetic field were revealed: its increase by 1,400 nT for Ukraine and Yamal and a decrease by 6,000 nT in the area of the station “AV”. An ecological evaluation of the geomagnetic field is carried out.