Роль специфічних ізоферментів фосфоліпази D у реалізації біологічного ефекту жасминової кислоти в реакціях рослин на дію стресів - Колесников, Я.С.; Кретинін, С.В. (Доповіді НАН України, 2018)
Досліджено роль специфічних ізоферментів фосфоліпази D (ФЛD) в реалізації біологічного ефекту жасмонової кислоти в реакціях клітин рослин на дію іонів важких металів. Здійснено аналіз ростових реакцій та активності ферментів ФЛD in vivo у трансгенних рослин Arabidopsis thaliana з метою встановлення дії ряду ізоферментів ФЛD в реалізації біологічного ефекту жасмонової кислоти в процесі формування стійкості до впливу іонів важких металів — міді та кадмію. Отримані результати вказують на участь ізоферментів ФЛDβ на ранніх етапах дії жасмонової кислоти. Исследована роль специфических изоферментов фосфолипазы D (ФЛD) в реализации биологического эффекта жасмоновой кислоты в реакциях клеток растений на действие ионов тяжелых металлов. Проанализированы ростовые реакции и активность ферментов ФЛD in vivo у трансгенных растений Arabidopsis thaliana с целью установления действия конкретных изоферментов ФЛD в реализации эффекта жасмоновой кислоты в процессе формирования стойкости к влиянию ионов тяжелых металлов — меди и кадмия. Полученные результаты указывают на участие изофермента ФЛDβ на ранних этапах действия жасмоновой кислоты. The aim of our investigation was to investigate the role of specific phospholipase D (PLD) isoenzymes in the biological action of jasmonic acid during plant responses to heavy metal stress. Plant growth responses and the PLD activity in vivo are analyzed in Arabidopsis thaliana transgenic plants in order to investigate the role of specific PLD isoenzymes in the biological action of jasmonic acid during the development of plant resistance to heavy metal (copper, cadmium) stress. The results suggest the participation of PLDβ in early stages of the biological action of jasmonic acid.