Блоково-ієрархічна модель сейсмічних процесів - Микуляк, С.В. (Доповіді НАН України, 2018)
Побудована модель на основі клітинних автоматів, яка враховує дві фундаментальні властивості сейсмоактивних областей: блоково-ієрархічну будову та перебування їх у стані самоорганізованої критичності.
Модель відтворює основні емпіричні закономірності сейсмічних процесів: частотно-енергетичну інваріантність сейсмічних подій (закон Гутенберга—Ріхтера), узагальнений закон Оморі для афтершоків та
фрактальний розподіл гіпоцентрів (епіцентрів) зі степеневою залежністю кількості подій від відстані між
гіпоцентрами (епіцентрами). Построена модель на основе клеточных автоматов, учитывающая два фундаментальных свойства сейсмоактивных областей: блочно-иерархическое строение и пребывание их в состоянии самоорганизованной
критичности. Модель воспроизводит основные эмпирические закономерности сейсмических процессов:
частотно-энергетическую инвариантность сейсмических событий (закон Гутенберга—Рихтера), обобщенный закон Омори для афтершоков и фрактальное распределение гипоцентров (эпицентров) со степенной
зависимостью количества событий от расстояния между гипоцентрами (эпицентрами). The model based on cellular automata is constructed with regard for two fundamental properties of seismically
active areas: a hierarchical block structure and their existence in a state of self-organized criticality. The model
reproduces the main empirical properties of seismic processes: the frequency-energy invariance of seismic events
(the Gutenberg—Richter law), generalized Omori law for aftershocks, and fractal distribution of hypocenters (epicenters)
with power-law dependences of the number of events on distances between hypocenters (epicen ters).