Ізотопний склад карбону бітумів гідротермальних полів Донбасу - Суярко, В.Г.; Іщенко, Л.В. (Доповіді НАН України, 2018)
Встановлено ізотопний склад карбону бітумів гідротермальних рудних полів Донбасу. Вміст важкого ізотопу ¹³С у бітумах Микитівського, Дружківсько-Костянтинівського та Слов’янського рудних полів визначається величинами δ¹³С у межах –18,27÷–27,0 ‰ (стандарт PDB). Це вказує на те, що джерелом їхнього формування були переважно вугленосні породи середнього і верхнього карбону. Побудовано модель формування бітумо-гідротермальних асоціацій рудних полів регіону, згідно з якою вони мають біогенно-абіогенне походження. Установлен изотопный состав карбона битумов гидротермальных рудных полей Донбасса. Содержание тяжелого изотопа ¹³С в битумах Никитовского, Дружковско-Константиновского и Славянского рудных полей определяется значениями δ¹³С в пределах −18,27÷ −27,0 ‰ (стандарт PDB). Это указывает на то, что преимущественным источником их формирования были угленосные породы среднего и верхнего карбона. Построена модель формирования битумо-гидротермальных ассоциаций рудных полей региона, согласно которой они имеют биогенно-абиогенное происхождение. The isotopic composition of carbon of the bitumens of the hydrothermal ore fields of the Donets Basin is established. The content of the heavy isotope ¹³С in the bitumens of the Nikitovka, Druzhkovka-Konstantinovka, and Slavyansk ore fields is determined by the values of δ¹³С in the internal −18.27 ÷ −27.0 ‰ (PDB standard). This indicates that the predominant source of their formation was the carbonaceous rocks of the middle and upper Carboniferous. A model for the formation of bitumen-hydrothermal associations of ore fields in the region has been constructed, according to which they have a biogenic-abiogenic origin.