Автотюнінг паралельних програм з використанням системи аналізу даних IBM Watsons Analytics - Дорошенко, А.Ю.; Новак, О.С.; Іваненко, П.А.; Старушик, А.М. (Проблеми програмування, 2018)
В даній роботі представлена аналітична модель методу автоматичного налаштування паралельних програм (автотьюнінгу). Описана програмна реалізація цієї моделі за основою формальних перетворень програм та використання експертних даних, як основи процесу оптимізації з подальшим аналізом отриманих результатів системою IBM Watsons Analytics. Представлені результати практичного експерименту які підтверджують ефективність використовуваного підходу при оптимізації паралельних програм. В данной работе представлена аналитическая модель метода автоматической настройки параллельных программ (автотьюнинга). Описанная программная реализация этой модели на основе формальных трансформаций программ и использования экспертных данных, как основы процесса оптимизации с последующим анализом полученных результатов системой IBM Watsons Analytics. Представлены результаты практического эксперимента, подтверждающие эффективность используемого подхода при оптимизации параллельных программ. In this paper an analytical model of the method of automatic adjustment of parallel programs (auto-tuning) is presented. The software implementation of this model is based on the formal transformations of code and using expert data as a foundation of the optimization process and further analysis of the results with the IBM Watsons Analytics system. The results of a practical experiment confirming the effectiveness of the approach used in optimizing parallel programs are presented. The principles of the IBM Watsons Analytics data analysis system are examined and the system itself is shown in action.