Методика застосування апарата дескриптивних логік у процесі побудови композитного сервісу на функціональному рівні - Захарова, О. (Проблеми програмування, 2018)
Автоматизована композиція – найскладніша задача веб-сервісів. Вона має дві цілі: з одного боку – задовільнити складні вимоги клієнта, а з іншого – зменшити складність розробки веб-сервісу, щоб задовільнити складну прикладну систему. Створений у роботі теоретичний апарат є основою для розробки алгоритмів автоматизованого вирішення задачі композиції семантичних веб-сервісів. Запропоновані підходи базуються на використанні апарата дескриптивної логіки, що завдяки своїм механізмам міркувань та можливостям логічного виводу та надання описам семантичного змісту, є ефективним та потужним інструментом. Автоматизированная композиция – одна из самых сложных задач веб-сервисов. Вона имеет две цели: с одной стороны – удовлетворить сложные требования клиента, а с другой – снизить сложность разработки веб-сервиса, чтобы удовлетворить сложную прикладную систему. Созданный в работе теоретический аппарат является основой для разработки алгоритмов автоматизированного решения задачи композиции семантических веб-сервисов. Предложенные подходы основываются на использовании аппарата дескриптивных логик, который благодаря своим механизмам суждений и возможностям логического вывода и придания описаниям семантического смысла, является эффективным и мощным инструментом. Automated composition is one of the most difficult web-services tasks. It has two purposes: first is to satisfy complex client’s requirements, second is to reduce a complexity of developing web-service to satisfy complex application system. Created theoretical apparatus is the basis for developing the algorithms of automated solving a semantical web-services composition task. Proposed approaches are based on using description logics. It is effective and powerful tool due to its mechanisms of judgments and the possibilities of logical inference and giving semantic meaning to descriptions.