До постановки задачі розпізнавання невідомого оточуючого середовища, навігації та планування шляхів агентом в ньому - Яловець, А.Л. (Проблеми програмування, 2018)
Наведено аналітичний огляд основних тенденцій, домінуючих в світі у рамках вирішення проблеми розпізнавання невідомого оточуючого середовища, навігації та планування шляхів агентом у ньому. Проаналізовано структуру задач, які є складовими цієї проблеми, та визначено, що напрям пропонованих досліджень належить до проблематики одночасної побудови мапи та планування шляху. На основі здійсненого огляду виконано постановку задач досліджень для випадку одного агента та визначено перелік методів, що потребують першочергової розробки. Приведен аналитический обзор основных тенденций, доминирующих в мире в рамках решения проблемы распознавания неизвестной окружающей среды, навигации и планирования путей агентом в ней. Проанализирована структура задач, являющихся составляющими этой проблемы, и установлено, что направление предлагаемых исследований принадлежит к проблематике одновременного построения карты и планирования пути. На основании обзора выполнена постановка задач исследований для случая одного агента и определен перечень методов, требующих первоочередной разработки. An analytical review of the main world trends dominating in the framework of solving the problem of recognition of unknown environment, navigation and path planning by agent in it is given. The analysis of the structure of tasks that are the problem components shows that the direction of the proposed researches belongs to the problem of simultaneous mapping and path planning. On the basis of the review, statement of problem for the case of single agent was proposed and a list of methods requiring priority development was determined.