Interactive method for cumulative analysis of software formal models behavior - Kolchin, A. (Проблеми програмування, 2018)
The aim of the proposed method is to simplify and improve the process of models debugging and to increase efficiency of model-based test cases generation. Unlike existing methods of models behavior analysis, which produce as a result only one, usually first-found, path per specified property (which is an evidence of test goal reachability or explanation of some inconsistency during debugging process), the proposed method generates a projection of all satisfiable paths, which provokes exposure of undesired behavior. For test cases generation, the feature plays a role of interactive path constructor, which prompts all satisfiable behavior alternatives, so user can find a desired path by iteratively specifying points-of-interest. Appropriate novel algorithm for efficient searching is presented. Мета методу – спростити та удосконалити процес налагодження моделі та підвищити ефективність генерації тестових сценаріїв. На відзнаку від існуючих методів аналізу поведінки, які у результаті роботи для кожної властивості, що перевіряється, породжують тільки один, часто перший виявлений шлях (у підтвердження досяжності цілі тесту або для пояснення невідповідності при налагодженні), запропонований метод породжує проекцію усіх шляхів, що задовольняють заданої властивості, таким чином сприяючи виявленню небажаного поведінки. Для генерації тестових сценаріїв, метод служить інтерактивним конструктором трас, який показує всі можливі альтернативи поведінки, так що користувач може знаходити бажаний шлях ітеративна задаючи точки зацікавленості. Запропоновано відповідний новий алгоритм для ефективного пошуку. Цель метода – упростить и усовершенствовать процесс отладки модели и повысить эффективность генерации тестовых сценариев. В отличие от существующих методов анализа поведения, которые в результате работы для каждого проверяемого свойства порождают только один, часто первый обнаруженный путь (в подтверждение достижимости цели теста или для объяснения несоответствия при отладке), предложенный метод порождает проекцию всех путей, удовлетворяющих заданному свойству, таким образом способствуя выявлению нежелательного поведения. Для генерации тестовых сценариев, метод служит интерактивным конструктором трасс, который показывает все возможные альтернативы поведения, так что пользователь может находить желаемый путь итеративно задавая интересующие точки. Предложен соответствующий новый алгоритм для эффективного поиска.