Оптимальне розміщення багатосенсорної системи - Пашко, С.В. (Проблеми програмування, 2018)
Описано алгоритми детектування підводної загрози за допомогою системи акустичних сенсорів, екстремальні задачі розміщування сенсорів. Розглянуто методи розв’язання таких задач та теореми про асимптотичну оптимальність побудованих планів розміщення сенсорів. З результатів числових експериментів випливає, що побудований метод перевершує відомий метод розв’язання задач розміщування сенсорів. Описан алгоритм детектирования подводной угрозы с помощью системы акустических сенсоров, а также экстремальные задачи размещения сенсоров. Рассмотрены методы решения таких задач, доказана теорема об асимптотической оптимальности построенных планов размещения сенсоров. Из результатов численных экспериментов следует, что построенный метод превосходит известный метод решения задач размещения сенсоров. We consider the mathematical models for underwater acoustic sensors, the algorithm for threat detection by a multisensory system, optimization problems for placement of such systems. The mathematical methods for optimal sensor placement have been developed. The limit theorem on optimality of sensor placement has been proved. Numerical experiments have demonstrated that the algorithm outperforms existing mathematical method for optimal sensor placement.