Характеристика для вибору моделей у ансамблі класифікаторів - Бармак, О.В.; Крак, Ю.В.; Манзюк, Е.А. (Проблеми програмування, 2018)
Проведено аналіз досліджень та підходів практичного застосування ансамблів та визначено характерні фактори впливу на комбінацію моделей. Фактори несуть визначальний характер та притаманні комбінаціям застосувань. Обґрунтовано необхідність використання ознак моделей, які характерні тільки для ансамблів. Встановлені характерні особливості ансамблів та визначено необхідність розробки специфічних характеристик застосувань в розрізі комбінації рішень з визначення їх характерних ознак. Ці ознаки, а саме точність та відмінність здійснюють визначальний вплив на вибір та застосовність рішень в ансамблях і дозволяють вибрати найбільш дієву комбінацію. Запропоновано до використання таку характеристику рішення в ансамблі як відмінність певного рангу за параметром точності. Ця характеристики моделей дозволяє здійснювати їх вибір та характеризує модель в ансамблі. Вона застосовна тільки у випадку комбінації моделей. Вказує на відмінність однієї моделі від іншої та враховує точність моделі. Застосовується для моделей різної природи. Дозволяє визначити глибину відмінності моделей та дозволяє поєднуватись і з іншими відомими характеристиками класифікаторів. Особливість її полягає в тому, що вона дозволяє дати оцінку використання рішень в ансамблі та здійснювати вибір рішень. Проведен анализ исследований и подходов практического применения ансамблей и определены характерные факторы влияния на комбинацию моделей. Факторы несут определяющий характер и присущи комбинациям приложений. Обоснована необходимость использования признаков моделей, которые характерны только для ансамблей. Установлены характерные особенности ансамблей и определена необходимость разработки специфических характеристик приложений в разрезе комбинации решений по определению их характерных признаков. Эти признаки, а именно точность и отличие осуществляют определяющее влияние на выбор и применимость решений в ансамблях и позволяют выбрать наиболее действенную комбинацию. Предложено к использованию такую характеристику решение в ансамбле как различие определенного ранга по параметру точности. Эта характеристики моделей позволяет осуществлять их выбор и характеризует модель в ансамбле. Она применима только в случае комбинации моделей. Указывает на различие одной модели от другой и учитывает точность модели. Применяется для определения моделей различной природы. Позволяет определить глубину различия моделей и позволяет сочетаться и с другими известными характеристиками классификаторов. Особенность ее заключается в том, что она позволяет дать оценку использования решений в ансамбле и осуществлять выбор решений. The analysis of researches and approaches of practical application of ensembles is carried out and the characteristic factors of influence on a combination of models are determined. Factors are determinative and inherent in combinations of models. The necessity of using patterns of models that are characteristic only for ensembles is substantiated. The characteristic features of ensembles are established and the necessity of developing specific characteristics of models in terms of a combination of solutions by definition of their characteristic features is determined. These attributes, namely precision and distinction have a decisive influence on the choice and applicability of solutions in ensembles and allow to choose the most effective combination. We propose to use such a characteristic of the models in the ensemble as distinction of a certain rank by precision parameter. These characteristics of the models allow them to be chosen and characterize the model in the ensemble. It applies only in the case of a combination of models and indicates the distinction between one model and another and takes into account the precision of the model. This approach allows you to define models of different nature, to determine the depth of model distinction and allows it to be combined with other well-known characteristics of classifiers. Its peculiarity consists in the fact that it allows to evaluate the use of solutions in the ensemble and to carry out the selection of models.