Літературно-історичний дискурс: виклики й апорії (думки нестороннього) - Барабаш, Ю. (Слово і Час, 2012)
З огляду на сучасні зміни суспільної, соціальної, духовної парадигми та загальну кризу
історичної свідомості у статті розглянуто (почасти в дискусійному плані) деякі теоретичні та
методологічні проблеми літературно-історичного дискурсу. Ідеться передовсім про контроверсію
між актуальними вимогами часу (виклики) та реальними труднощами осягнення літературного
процесу, його іманентними суперечностями, практичною неохопністю тощо (апорії), чим первісно
зумовлені неповнота й релятивний характер літературно-історичного знання. In view of present-day changes in social and spiritual paradigm as well as of general crisis of
historical consciousness, the paper explores some theoretical and methodological aspects of modern
literary history discourse, thus making them open to discussions. The most signifi cant of them are the
controversy between the challenges of the present day and the real complexity of literary development,
its inner contradictions and practical immensity (aporias) which determine the incompleteness and
relativity of our knowledge about literary history. В связи с современными изменениями
общественной, социальной, духовной парадигмы и
общим кризисом исторического сознания в статье
рассмотрено (частично в дискуссионном плане)
некоторые теоретические и методологические
проблемы литературно-исторического дискурса.
Речь идет прежде всего о контроверсии между
актуальными требованиями времени (вызовы) и
реальными трудностями постижения литератрного
процесса, его иманентными противоречиями,
практической неохваченностью и т.п. (апории),
чем первоначально обусловлены неполнота и
релятивный характер литературно-исторического
знания.