Лірико-драматичний тип героя українських народних дум - Набок, М. (Слово і Час, 2012)
Через суб’єктивну, емоційну, ідейно-естетичну оцінку дійсності у статті простежено особливості
лірико-драматичного типу епічного героя, якому властива глибока ліричність, внутрішньо-
емоційна боротьба з негативними явищами дійсності. Зумовленість характеру природним
началом дає змогу глибше розкрити зміст, зрозуміти почуття й переживання лірико-драматичного
героя українських народних дум. The paper highlights the basic features of the lyric-dramatic type of epic hero as seen through the
prism of his subjective, ideological, and aesthetic self-articulation. Such a character is distinguished by
his deep lyricism and passionate struggle against unsatisfactory reality, and determined chiefl y by his
strong relation to nature which allows a deeper comprehension of the hero’s feelings and emotional
experience as well as of the meaning of the dumas in general. Через субъективную, эмоциональную, идейно-
эстетическую оценку действительности в статье
прослежено особенности лирико-драматического
типа эпического героя, которому свойственна
глубокая лиричность, борьба с негативными
явлениями действительности. Обусловленность
характера героя природным началом позволяет
глубже раскрыть содержание, понять чувства
и переживания лирико-драматического героя
украинских народных дум.