Імітаційне моделювання та генетична оптимізація систем керування засобами програмування LabVIEW - Жеребко, В.А.; Писаренко, О.А.; Драбинко, В.П. (Проблеми програмування, 2018)
Процедури проектування, синтезу, імітаційного моделювання та цільової реалізації алгоритмів вирішення оптимізаційних задач у ієрархічних автоматизованих системах керування складними об’єктами вимагає використання різноманітного математичного та програмно-апаратного забезпечення впродовж науково-дослідних та проектних робіт. У даній статті пропонується уніфікація математичного та алгоритмічного забезпечення у вигляді єдиної концепції вирішення задач оптимального керування. А у якості уніфікації програмно-апаратних засобів реалізації математично-алгоритмічних напрацювань пропонується використання програмного забезпечення LabVIEW та промислового контролеру CompactRIO, на базі яких розроблено програмний інструментарій вирішення задач оптимізації із використання генетичного алгоритму. Процедуры проектирования, синтеза, имитационного моделирования и целевой реализации алгоритмов решения оптимизационных задач в иерархических автоматизированных системах управления сложными объектами требует использования разнообразного математического и программно-аппаратного обеспечения в течение научно-исследовательских и проектных работ. В данной статье предлагается унификация математического и алгоритмического обеспечения в виде единой концепции решения задач оптимального управления. А в качестве унификации программно-аппаратных средств реализации математически-алгоритмических наработок предлагается использование программного обеспечения LabVIEW и промышленного контроллера CompactRIO, на базе которых разработан программный инструментарий решения задач оптимизации по использованию генетического алгоритма. The procedures for the engineering, synthesis, simulation and targeted implementation of algorithms for solving optimization problems in hierarchical automated control systems require complex objects using a variety of mathematical and software and hardware for research and engineering work. In this article the unification of mathematical and algorithmic support in the form of a unified concept of solving optimal control is proposed. We propose to use LabVIEW software and CompactRIO industrial controller as the unification of software and hardware implementation of mathematical-algorithmic developments, on which developed software tools to solve optimization problems using genetic algorithm.