“Ландшафт культури” у творчості Лесі Українки - Кочерга, С. (Слово і Час, 2012)
У статті дано тлумачення поняття “ландшафт культури” в контексті семіотики тексту.
Виокремлено домінантні коди хронологічної вертикалі культурософської концепції Лесі Українки:
античність (суспільний код), раннє християнство (код віри), середньовіччя (аристократичний код),
Новий час (код кризи культури). Розглядаються основні тенденції структуризації семіотичного
континууму у драматургії письменниці. The article explores the concept of the “score” in the context of text semiotics and, particularly, the
predominant codes of the semiotic score of Lesia Ukrayinka’s dramatic poem. Paying most attention
to the code of orgy and its transformations, the author shows that the structural relations between the
characters tend to arise due to offenses of mythical gods. В статье дается толкование понятия “ландшафт культуры”
в контексте семиотики текста. Выделяют доминантные коды
хронологической вертикали культурософской концепции
Леси Украинки: античность (общественный код), раннее
христианство (код веры), средневековье (аристократический
код), Новое время (код кризиса культуры). Рассматриваются
основные тенденции структурирования семиотического
континуума в драматургии писательницы.