Фізико-хімічні та каталітичні властивості Co—Ni—P-системи - Гомонай, В.І.; Голуб, Н.П.; Баренблат, І.О.; Секереш, К.Ю. (Інститут загальної та неорганічної хімії ім. В.І. Вернадського НАН України, 2008)
Синтезовано серію складних систем типу xCo3(PO4)2×yNi3(PO4)2 (y=1–x) з різним вмістом компонентів і досліджено її фізико-хімічні параметри. В широкому інтервалі зміни складу системи спостерігається утворення кристалічних структур, що підтверджується даними рентгенофазового аналізу та ІЧ-спектрів. Показано, що кислотність поверхні синтезованих зразків зростає із збільшенням вмісту нікелю в них. Дослідження каталітичних властивостей синтезованих зразків у реакції окиснення етану киснем повітря показали, що при певному співвідношенні Co:Ni:P етан перетворюється в етилен з високою селективністю (до 95 %). Синтезирована серия сложных систем ти-
па xCo3(PO4)2×yNi3(PO4)2 (y=1–x) с разным содержанием компонентов и исследованы еe физико-химические параметры. В широком интервале изменений состава системы наблюдается образование кристаллических структур, что подтверждается данными рентгенофазового анализа и ИК-спектров. Показано, что кислотность поверхности синтезированных образцов возрастает с увеличением содержания никеля в них. Проведенные исследования каталитических свойств синтезированных образцов в реакции окисления этана кислородом воздуха указывают на то, что при определенном соотношении Co:Ni:P этан превращается в этилен с высокой селективностью (до 95 %). A series of the complex systems of
xCo3(PO4)2×yNi3(PO4)2 (y=1–x) type with different content of components was synthesized and its physico-chemical parameters investigated. In a wide interval of the change of the system content the formation of crystal structures is observed and it is confirmed by the date of the RP-analysis and IR-spectra. It has been shown that the acidity of the surface
of the synthesized specimens grows with the increase of the content of nickel in them. The corried-out investigations of the catalytic properties of the synthesized specimens in the reaction of oxidization of the ethane by air oxygen point out to the fact that at a certain relation of Co:Ni:P ethane is converted into ethylene with high selectivity (up to 95 %).