Формальна модель синтезованого екранного образу динамічної обстановки в районах моніторингу рухомих об’єктів та її імплементація у веб-орієнтовану геоінформаційну систему - Касім, А.М. (Кибернетика и системный анализ, 2017)
На основі теоретико-множинного підходу запропоновано формальну модель синтезованого екранного образу динамічної обстановки в районах моніторингу рухомих об’єктів, сутністю якої є варіювання опису множин агрегованих статичних і динамічних об’єктів, що складають інформаційне наповнення адаптивної динамічної сцени з урахуванням контексту заданої предметної області. Розроблено модельований алгоритм пошарової візуалізації контекстного картографічного фону з використанням виділених у моделі типів картографічних об’єктів. Модель імплементовано у веб-орієнтовану геоінформаційну систему моніторингу рухомих об’єктів, яка функціонує згідно з концепцією MVC і має клієнт-серверну архітектуру. Для її реалізації використано комплекс сучасних веб-технологій: на боці сервера — PHP і MySQL, на боці клієнта — AJAX і jQuery. Модуль додавання/видалення інформації про рухомі об’єкти у динамічній сцені взаємодіє з картографічним сервісом Google Maps, не створюючи при цьому істотних навантажень на серверну частину системи. На основе теоретико-множественного подхода предложена формальная модель синтезированного экранного образа динамической обстановки в районах мониторинга подвижных объектов, сущностью которой является варьирование описания множеств агрегированных статических и динамических объектов, составляющих информационное наполнение адаптивной динамической сцены с учетом контекста заданной предметной области. Разработан моделируемый алгоритм послойной визуализации контекстного картографического фона с использованием выделенных в модели типов картографических объектов. Модель имплементирована в веб-ориентированную геоинформационную систему мониторинга подвижных объектов, которая функционирует согласно концепции MVC и имеет клиент-серверную архитектуру. Для ее реализации использован комплекс современных веб-технологий: на стороне сервера — PHP и MySQL, на стороне клиента — AJAX и jQuery. Модуль добавления/удаления информации о подвижных объектах в динамической сцене взаимодействует с картографическим сервисом Google Maps, не создавая при этом существенных нагрузок на серверную часть системы. On the basis of the set theory, a formal model of the synthesized screen image of dynamic situation in the areas of mobile objects monitoring is proposed. It varies the description of the set of aggregated static and dynamic objects that make the informative filling of adaptive dynamic scene, taking into account the context of the subject domain. The designed algorithm of layered visualization of the context cartographic background is developed with the use of the types of cartographic objects selected in the model. The model was implemented into the web-oriented GIS for monitoring of moving objects, which operates under the concept of MVC and has a client-server architecture. For its implementation, a set of modern web technologies were used: on the server side PHP and MySQL, on the client side AJAX and jQuery. The module of addition/deletion of information about moving objects in dynamic scenes interacts with the map service Google Maps, without creating a significant load on the backend system