Вивчення ефективності георадарних досліджень на території Національного заповідника “Софія Київська” для вирішення археологічних завдань - Бондар, К.М.; Бобровський, Т.А.; Цюпа, І.В. (Геоінформатика, 2016)
Робота присвячена вивченню ефективності георадарних досліджень за допомогою приладу VIY-2 (Transient technologies, Україна) з робочою частотою антени 300 МГц для виявлення пустот і залишків похованих фундаментів на території Національного заповідника “Софія Київська”. На ділянці біля брами Заборовського достовірно зафіксовано фундаменти прибудови ХІ–ХІІ ст. до церкви XI ст., а також, в окремому випадку, фундамент церкви ХІ ст. у фундаментному рові. При цьому на радарограмах є відгуки не тільки від верхньої кромки фундаментів, а й від їх основи. Добре виражена і консерваційна засипка фундаментів, що зроблена з піску, ґрунту та глини, яку виконано за 9 міс. до початку досліджень. Печерні споруди, наявні на ділянках за археологічними даними, не відображені на радарограмах, оскільки залягають в інтервалі глибин 2,5–5 м. Такої глибини зондування не вдалося досягти на робочій частоті приладу 300 МГц у зволоженому супіску через високий ступінь затухання сигналу. Работа посвящена изучению эффективности георадарных исследований с помощью прибора VIY-2 (Transient technologies, Украина) с рабочей частотой антенны 300 МГц для обнаружения пустот и остатков захороненных фундаментов на территории Национального заповедника “София Киевская”. На участке возле брамы Заборовского достоверно фиксируются фундаменты пристройки ХІ–ХІІ в. к церкви XI в., а также, в отдельном случае, фундамент церкви XI в. в фундаментном рве. При этом на радарограммах есть отклики не только от верхней кромки фундаментов, но и от их основания. Четко видна и консервационная засыпка фундаментов, выполненная из песка, грунта и глины за 9 мес до съемки. Пещерные сооружения, имеющиеся на участках по археологическим данным, не отображены на радарограммах, поскольку залегают на глубине 2,5–5 м. Такой глубины зондирования не удалось достичь при рабочей частоте прибора 300 МГц в увлажненном суглинке вследствие высокой степени затухания сигнала. Purpose and methodology. The study is aimed at evaluating ground penetrating radar (GPR) survey, employing 300 MHz antenna equipment as a tool for detection of old foundations and cave constructions on the territory of the National Conservation Area of “St. Sophia of Kyiv”. Field measurements were carried out on two polygons previously studied with archaeological excavations.
Findings. The remains of the old foundations of annex from XI-XII cent. built to adjoin the main church building from XI cent. are clearly detected on GPR images measured on polygon near Zaborovski gate. We registered the feedback not only from the top edge of the foundations, but also from their base. In some cases, the foundation of the XI cent. church in the foundation trench is also visible. The conservation backfilling of foundations made of sand, soil and clay in the nine months before measurements forms legible anomalous features. The existing old cave constructions could not be recognized from 300 MHz GPR images as they lie in the depth range of 2,5-5 m. Such a depth could not be reached due to a signal attenuation effect in wet loess.
Practical value/implications. We can conclude that GPR survey with 300 MHz equipment can be applied to detect old foundations lying not deeper than 2 m. Searching for cave constructions should be done at a lower frequency.