KDP crystals modified with organic molecules: luminophore embedding criteration - Voronov, A.P.; Distanov, V.B.; Roshal, A.D. (Інститут загальної та неорганічної хімії ім. В.І. Вернадського НАН України, 2008)
Experimental study results on the conditions of KDP single crystal growing doped by organic luminophors have been presented. A possible coherent conjugation scheme for crystal-chemical parameters of KDP lattice with some organic luminophors has been shown. Basing on quantum-chemical calculations of luminophore average molecular radii, consideration of their dissociated ion charges as well as on experimental results of the molecules entering into crystals, the coherent criterion of the built-in molecule conjuga-tion (CCC) with the lattice points has been proposed. That approach can be proposed for modifying various water-soluble crystals with organic luminophores. Представлено результати експеримен- тальних досліджень умов вирощування монокристалів KДП, легованих органічними люмінофорами. Подано схему можливого когерентного спряження кристало-хімічних параметрів гратки KДП з деякими органічними люмінофорами. На підставі квантово-хімічних розрахунків середнього радіусу молекул люмінофорів, аналізу величин зарядів їx дисоційованих йонів, а також експериментальних результатів щодо входження молекул у кристали запропоновано критерій когерентного спряження (ККС) молекули, яка входить у вузли гратки. Даний підхід може бути запропонований для модифікування органічними люмінофорами різних водорозчинних кристалів. Представлены результаты экспериментальных исследований условий выращивания монокристаллов KДП, легированных органическими люминофорами. Показана схема возможного когерентного сопряжения кристаллохимических параметров решетки KДП с некоторыми органическими люминофорами. На основе квантово-химических расчетов усредненного радиуса молекул люминофоров, анализа величин зарядов их диссоциированных ионов, а также экспериментальных результатов по вхождению молекул в кристаллы предложен критерий когерентного сопряжения встраиваемой молекулы с узлами решетки. Данный подход может быть предложен для модифицирования органическими люминофорами различных водорастворимых кристаллов.