Національна модель літературного розвитку (зі сторінок “Історії української літератури”) - Шумило, Н. (Слово і Час, 2012)
У статті обґрунтовано своєрідність літературних процесів на поч. ХХ ст. в Україні. На основі
розуміння неоромантизму як великого гетерогенного стилю доби простежується семантичні та
жанрово-стильові тенденції розвитку, акцентовано увагу на проблемі синкретизму художніх явищ. The article substantiates the uniqueness of the literary developments in Ukraine at the beginning
of the 20th century. Changes in semantics, genre, and style are interpreted through the
prism of neoromanticism as a vast heterogeneous style based upon the syncretism of artistic
phenomena. В статье обосновывается своеобразие литературных
процессов в начале ХХ в. На основании понимания
неоромантизма как большого гетерогенного стиля эпохи
прослеживаются семантические и жанрово-стилевые
тенденции развития, акцентируется внимание на
проблеме синкретизма художественных явлений.