Автоматы на абстрактных конечных квазигруппах - Скобелев, В.В.; Скобелев, В.Г. (Кибернетика и системный анализ, 2017)
Исследована структура семейств автоматов без выхода, заданных рекуррентными соотношениями на абстрактных конечных квазигруппах. Обоснована целесообразность их использования для построения семейств итерированных хэш-функций с достаточно высокой вычислительной стойкостью. Показано, как на основе этих семейств автоматов без выхода можно построить семейства обратимых автоматов Мили и Мура. Обоснована целесообразность использования предложенных семейств автоматов Мили и Мура для построения математической модели поточных шифров. Досліджено структуру сімей автоматів без виходу, які визначено рекурентними співвідношеннями на абстрактних скінченних квазігрупах. Обґрунтовано доцільність їхнього використання для побудови сімей ітерованих геш-функцій з достатньо високою обчислювальною стійкістю. Показано, як на базі цих сімей автоматів без виходу можна побудувати сім’ї оборотних автоматів Мілі та Мура. Обґрунтовано доцільність використання запропонованих сімей автоматів Мілі та Мура для побудови математичних моделей потокових шифрів. The paper analyzes the structure of families of automata without output mapping that are defined by recurrence relations on abstract finite quasigroups. The expediency of their use to design iterated hash functions with sufficiently high security is justified. It is shown how some families of reversible Mealy and Moore automata can be constructed based on these families of automata without output mapping. The expediency of using the proposed families of Mealy and Moore automata as the basis for construction of mathematical models for stream ciphers is justified.