Нові інформаційні оператори в математичному моделюванні (Огляд) - Сергієнко, І.В.; Литвин, О.М. (Кибернетика и системный анализ, 2018)
Досліджено методи побудови математичних моделей процесів, явищ та об’єктів з використанням інформації про них в об’єктах, що узагальнюють точки (локуси), лінії (смуги в двовимірному випадку та туби в тривимірному випадку) та площини (шари). Одночасно з операторами інтерполяції запропоновано використовувати оператори інтерлокації; з операторами інтерлінації — оператори інтерстріпації та інтертубації; з операторами інтерфлетації — оператори інтерлаєризації. Исследуются методы построения математических моделей процессов, явлений и объектов с использованием информации о них в объектах, которые обобщают точки (локусы), линии (полосы в двумерном случае и тубы в трехмерном случае) и плоскости (слои). Одновременно с операторами интерполяции предлагается использовать операторы интерлокации; с операторами интерлинации — операторы интерстрипации и интертубации; с операторами интерфлетации — операторы интерлайеризации. The methods of constructing mathematical models of processes, phenomena, and objects with the use of information about them in objects summarizing points (locuses), lines (strips in two-dimensional case and tubes in three-dimensional case) and planes (layers) are investigated. It is suggested to use interlocation operators simultaneously with interpolation operators; operators of interstripation and intertubation with operators of interlination; and interlayerization with operators of interflatation.