Шевченкіана, творена у криївках і ГУЛАГах - Мельничук, Б. (Слово і Час, 2012)
Досліджується опозиційна до офіційної влади українська поетична шевченкіана – феномен,
традиції котрого заклали Ю. Федькович та І. Франко і який сягнув найвищого вияву у віршах
поетів-упівців та в’язнів радянських концтаборів, особливо В. Стуса й Т. Мельничука. The research of Ukrainian phenomenon – Shevchenkiana, oppositional to official government, with
traditions, created by Y. Fedkovych and I. Franko, and which reached the highest expression in poems
of poets of UPA and prisoners of soviet concentration camps, especially V.Stus and T. Melnychuk,
was performed in this article. Исследуется оппозиционная по отношению к
официальной власти украинская поэтическая
шевченкиана – феномен, традиции которого
заложили Ю.Федькович и И.Франко и достигший
наивысшего проявления в стихах поэтов УПА и
узников советских концлагерей, особенно В. Стуса
и Т. Мельничука.