Моделі агентно-орієнтованих систем ситуаційного управління - Коваленко, О.Є. (Математичні машини і системи, 2018)
У роботі розглядаються основні моделі побудови систем ситуаційного управління на основі агентно-орієнтованого підходу. Запропоновано моделі для агентно-орієнтованих ситуаційних центрів на основі еволюційного функціонального принципу. Визначено елементи та особливості для запропонованих моделей. Описаний загальний механізм застосування формальних знань для керування багатоагентними системами. Намічені перспективні напрями майбутніх досліджень. В работе рассматриваются основные модели построения систем ситуационного управления на основе агентно-ориентированного подхода. Предложены модели для агентно-ориентированных ситуационных центров на основе эволюционного функционального принципа. Определены элементы и особенности для предложенных моделей. Описан общий механизм применения формальных знаний для управления многоагентными системами. Намечены перспективные направления будущих исследований. The paper reviews key models of systems of situation management design based on agent-oriented approach. The models for agent-oriented situation centers based on evolutionary functional principle are proposed. The elements and specifics are defined for proposed models. Common mechanism of formal knowledge application for multiagent systems management is defined. Promising directions for future research are outlined.