Дослідження методів підвищення достовірності передачі даних у стеках протоколів ТСР/ІР систем публічного адміністрування - Андрущенко, Р.Б.; Бескостий, А.Д.; Зайцев, С.В.; Усов, Я.Ю.; Письменюк, М.А. (Математичні машини і системи, 2018)
Cтек протоколів TCP/IP та модель OSI зарекомендували себе як надійну, відносно просту, технологію передачі даних у комп’ютерних мережах. Проте, за наявності надлишкового шуму у каналі передачі даних виникає необхідність у застосуванні додаткових методів підвищення достовірності передачі інформації. В роботі проведено аналіз існуючих методів підвищення цілісності передачі даних у комп’ютерних мережах, побудованих на базі сімейства протоколів TCP/IP за рахунок застосування завадостійкого кодування. Виявлено їх особливості функціонування, переваги і недоліки та розглянуто основні напрями досліджень у цій області. Стек протоколов TCP/IP и модель OSI зарекомендовали себя как надежную, относительно простую, технологию передачи данных в компьютерных сетях. Однако, при наличии избыточного шума в канале передачи данных возникает необходимость в применении дополнительных методов повышения достоверности передачи информации. В работе проведён анализ существующих методов повышения целостности передачи данных в компьютерных сетях, построенных на базе семейства протоколов ТСР/IP за счет использования помехоустойчивого кодирования. Изучены их особенности функционирования, преимущества и недостатки, рассмотрены основные направления исследований в данной области. The TCP/IP protocol stack and the OSI model have already proved their reliability and relatively simplicity in data transmitting over the computer networks. However in case of presence of the excessive noise in the data transmitting channel, the additional methods of increasing of data reliability are required. The paper analyzes the existing methods of increasing the reliability of data transmission in computer networks based on TCP/IP protocol family using anti-jamming coding techniques. It discovers the characteristics of their functionality, advantages and disadvantages; considers the main directions of research in this area.