Моделювання сценаріїв аварій на атомних електростанціях з використанням системи РОДОС - Ковалець, І.В.; Євдін, Є.О.; Синкевич, Р.О.; Удовенко, О.І. (Математичні машини і системи, 2018)
У роботі розглянуто набір сценаріїв потенційних наслідків важких техногенних аварій на українських АЕС. На підставі класифікації метеорологічних умов розповсюдження атмосферного забруднення проведено моделювання наслідків аварій на прикладі Рівненської АЕС для типових метеорологічних сценаріїв та оцінено максимальні можливі рівні радіоактивного забруднення. Результати розрахунків продемонстрували можливість використання моделювання для розрахунку ризиків для населення в зонах впливу українських АЕС з урахуванням географічних особливостей місцевості, розподілу населення та метеорологічної обстановки в період аварії. В работе рассмотрен набор сценариев тяжелых техногенных аварий на украинских АЭС. На основании классификации метеорологических условий распространения атмосферного загрязнения проведено моделирование последствий аварий на примере Ровенской АЭС для типичных метеорологических сценариев и оценены максимальные возможные уровни радиоактивного загрязнения. Результаты расчетов показали возможность использования моделирования для расчета рисков для населения в зонах влияния украинских АЭС с учетом географических особенностей местности, распределения населения и метеорологической обстановки в период аварии. A set of scenarios for severe accidents at Ukrainian NPPs is considered in the work. Based on the classification of meteorological conditions related to the distribution of atmospheric pollution, the simulations of the consequences of accidents were made using the example of Rivne NPP for typical meteorological scenarios and the maximum possible levels of radioactive contamination were estimated. The results of calculations showed the possibility of using modeling to calculate risks for the population in the zones of influence of Ukrainian NPPs, taking into account the geographic features of the terrain, the distribution of the population and the meteorological situation during the accident.