Онтологічний підхід до побудови метамоделі предметної галузі індуктивного моделювання - Піднебесна, Г.А. (Управляющие системы и машины, 2018)
В роботі розглядається онтологічний підхід до аналізу та структурування знань предметної галузі індуктивного моделювання на основі МГУА. Результати такого аналізу домену є основою для формалізації знань та подальшого їх використання при розробці й модифікації відповідних інтелектуальних програмних засобів. Проведен анализ отрасли индуктивного моделирования с позиции онтологического инжиниринга: определены принципы построения соответствующих онтологий различных уровней — от метамодели процесса моделирования до прикладных онтологий задач. Приведены фрагменты онтологий основных составляющих процесса индуктивного моделирования. Определены ключевые параметры, что обусловливает возможность обобщения и целесообразность конструирования многофункциональных программных модулей при разработке компьютерных средств индуктивного моделирования на основе МГУА. The analysis of the industry of inductive modeling from the point of view of ontological engineering is carried out, the principles for constructing the corresponding ontologies of various levels are defined — from the metamodel of the modeling process to applied task ontologies. Fragments of ontologies of the main components of the inductive modeling process are given. Key parameters were determined, which made it possible to generalize and expedient the design of multifunctional software modules when developing the computer-based inductive modeling tools based on GMDH.