Желатинази сироватки крові як маркери контролю клінічного перебігу раку шлунка - Ганусевич, І.І.; Мамонтова, Л.А.; Меренцев, С.П.; Осинський, С.П. (Онкологія, 2015)
Важлива роль у прогресуванні пухлин належить матриксним металопротеїназам (ММП)-2 та -9, рівeнь яких у пухлинній тканині пов’язують з активністю метастазування та загальною виживаністю хворих зізлоякісними пухлинами, зокрема раком шлунка (РШ). Існує необхідність у визначенні
активності ферментів протягом тривалого часу з метою систематичного моніторингу, що можливо при використанні периферичної крові пацієнтів. Мета: виявити зв’язки між активністю ММП-2 та -9 у сироватці крові (СК), клініко-патологічними показниками та тривалістю життя хворих на РШ. Об’єкт та методи: досліджено зразки СК 128 хворих
на первинний РШ, які не отримували передопераційної терапії, методом
зимографії в поліакриламідному гелі на основі електрофорезу білків; статистичні методи. Результати: у пацієнтів з активністю ММП-2 у СК,
нижчою за 0,2 у.о., загальна виживаність достовірно краща (p = 0,022),
а ризик несприятливого перебігу захворювання в 3,1 раза нижчий (hazard
ratio (HR) = 3,1; 95% confidence interval (CI) 0,92–8,14; p < 0,05), ніж за вищої активності цього ферменту. Хворі з активністю ММП-9 у СК, нижчою за 0,5 у.о., мали достовірно (p = 0,015) вищу загальну виживаність
та в 3,3 раза нижчий ризик несприятливого перебігу патологічного процесу (HR = 3,3; 95% CI 0,87–7,68; p < 0,05), ніж із вищою активністю
ММП-9. Висновок: передопераційні показники активності ММП-2 та -9
у СК хворих на РШ, з урахуванням направленості їх змін після операції,
можуть бути використані в контролі клінічного перебігу захворювання. Matrix metalloproteinases (MMPs)-2
and -9 play significant role in tumor progression. Levels
of MMPs in tumor tissue are associated with metastasis
activity and overall survival patients with cancer including gastric cancer (GC). In the same time it is necessary
to evaluate enzymes activity during a long time in order
to make systematical monitoring that is possible using
peripheral blood of patients. Aim: to establish a relationship between activity of serum gelatinases, clinical and
pathological parameters and life expectancy for patients
with GC. Object and methods: zymography in polyacrylamide gel based on electrophoresis of the proteins; statistic methods. Results: it was observed that patients with
activity of MMP-2 < 0.2 a.u. have significantly longer
life expectancy and a 3.1-fold lower risk of unfavorable
disease outcome (hazard ratio, HR = 3.1; 95% confidence interval, CI 1.84–7.25; p = 0.022) than patients
with higher serum MMP-2 activity. Patients that have
activity of serum ММP-9 < 0.5 a.u. have significantly
longer life expectancy and a 3.3-fold lower risk of unfavorable disease outcome (HR = 3.3; 95% CI 1.77–6.89;
p = 0.015) than patients with higher serum MMP-9 activity. Results: in patients with active MMP-2 in the serum, lower than 0.2 a.u., overall survival was significantly better (p = 0,022), and the risk of adverse disease 3.1 times lower (hazard ratio, HR = 31; 95% CI
0,92–8,14; p <0,05), higher than the activity of this
enzyme. Patients with active MMP-9 in the serum,
less than the 0.5 a.u. had significantly (p = 0,015)
higher overall survival, 3.3 times lower risk of adverse
disease (HR = 3,3; 95% CI 0,87–7,68; p < 0,05),
than with higher activity of MMP-9. Conclusions: it
was summarized that presurgical activity of serum gelatinases in patients with GC including its alteration
after surgery can be used in monitoring of the clinical
course of disease.