Асоціація рівня гіпоксії та показників ангіогенезу у тканині раку шлунка з гістологічними типами за лауреном - Осинський, Д.С.; Меренцев, С.П.; Дятел, М.В.; Ковельська, А.В.; Гуменюк, Л.Д.; Бубновська, Л.М. (Онкологія, 2015)
Мета: визначити наявність асоціації між гіпоксією тканини раку шлунка
(РШ) та гістологічними типами заЛауреном. Об’єкт і методи: обстежено
202 хворих із діагнозом первинного РШ, які не отримували лікування до операції, з подальшим дослідженням пухлинного матеріалу. Проведено імуногістохімічне визначення кількості VEGF-позитивних клітин і щільності мікросудин (ЩМС) у пухлині та ЯМР-спектроскопію для оцінки рівня гіпоксії,
статистичний аналіз результатів. Результати: кількість пухлин кишкового типу становила 36,6%, дифузного — 48,5% та змішаного — 14,9%. Кількість VEGF-позитивних клітин у РШ кишкового та змішаного типу зростала за умов гіпоксії пухлини. У тканині РШ усіх типів за Лауреном визначалася велика кількість VEGF-позитивних клітин (більше медіани), особливо
у пухлинах дифузного типу. У РШ змішаного типу виявили невисокий рівень
ЩМС, що вказує на низький ступінь ангіогенезу за цим показником. Встановлено при цьому, що пухлин змішаного типу, що характеризуються гіпоксією, більше, ніж таких іззадовільною оксигенацією. Ризик несприятливого прогнозу у хворих на РШ кишкового типу за умов гіпоксії пухлини зростає
у 3 рази, дифузного та змішаного — у 2 рази. Вірогідність несприятливого
перебігу захворювання при РШ кишкового типу при гіпоксії підвищується
у 4 рази, дифузного — у 5 разів. Тривалість життя хворих на РШ виявилася найменшою при пухлині дифузного типу. За умов гіпоксії пухлини тривалість життя зменшувалася при всіх типах РШ, особливо змішаному. Висновок: гіпоксія пухлини стимулює агресивність РШ незалежно від гістологічного типу за Лауреном, значну роль у цьому процесі відіграє VEGF. Виявлені
асоціативні зв’язки між гіпоксія-залежними показниками пухлини і клінічними характеристиками процесу дозволяють припустити, що РШ змішаного типу характеризується прихованою агресивністю. Aim: to evaluate the association between
hypoxia in gastric cancer (GC) and Lauren histological types. Object and methods: the study involved
202 patients with a diagnosis of primary GC, which
are not treated before surgery with subsequent tumor
research material. An immunohistochemical analysis determines the amount of VEGF-positive cells
and microvessel density in the tumor and NMR-spectroscopy to assess hypoxia, statistical analysis of results. Results: the number of intestinal type tumors was
36.6%, diffuse — 48.5% and mixed — 14.9%. Number of VEGF-positive cells in the intestinal GC and
mixed types grown under conditions of hypoxic tumor.
In all types of GC Lauren was determined by a large
number of VEGF-positive cells (above median), especially in tumors of the diffuse type. In GC mixed
type, give low level of microvessels density, indicating
a low level of angiogenesis on this indicator. It is established here that the mixed type tumors, which are
characterized by hypoxia, are more than those with
good oxygenation. The risk of unfavorable prognosis
in patients with intestinal type GC for tumor hypoxia
increases 3 times, diffuse and mixed — 2 times. Probability of adverse disease at GC intestinal type hypoxia increases 4 times and diffuse — 5 times. The life
expectancy of patients with at least proved GC diffuse
type. When tumor hypoxia decreased life expectancy for all types of GC, especially mixed type. Conclusion: hypoxia promotes tumor aggressiveness of GC
regardless of histological type for Lauren, a significant role in this process is played by VEGF. Revealed
an association between hypoxia-dependent tumors
and clinical performance characteristics of the process suggest that GC mixed type characterized by latent aggressiveness.