Гарлемський ренесанс як етап творення нової афро-американської ідентичності - Шимчишин, М. (Слово і Час, 2012)
У статті розглянуто культурно-мистецький рух Гарлемський ренесанс – знаковий період в історії
словесності США. Коротко проаналізовано передумови його виникнення, охарактеризовано тогочасні
дискусії про завдання негритянського митця, а також виокремлено значення афро-американського
роману початку ХХ ст. у процесі конструювання самоідентичності чорношкірих американців. The article deals with the Harlem Renaissance – a paramount cultural and artistic movement in the
US literature. The author analyzes the causes and circumstances of the black literary revival, discussions
on the issues of a new African American literary aesthetics. Particular attention has been paid
to the role of African American novel in the process of African American identity formation. В статье исследуется культурно-художественное
движение – Гарлемский ренессанс – значимое для всей
словесности США. Коротко проанализированы причины
его возникновения, освещена дискуссия о заданиях
негритянского писателя, а также определено значение
афро-американского романа начала ХХ века в процессе
формирования идентичности чернокожих американцев.