Профілактика хронічного больового синдрому та неврологічних розладів плеча після мастектомії - Чешук, В.Є. (Онкологія, 2015)
Наведено огляд наукової літератури, присвяченої проблемі хронічного больового синдрому та неврологічних розладів плеча після мастектомії. Аналіз сучасної інформації показує, що для профілактики інвалідизації та відновлення якості життя пацієнток після хірургічного лікування з приводу
раку молочної залози слід проводити психологічну реабілітацію, на ранніх
стадіях захворювання виконувати біопсію сторожового лімфатичного вузла для вирішення питання про пахвову лімфаденектомію, операцію виконувати зі збереженням міжреберно-плечових шкірних нервів, доповнюючи
загальне знеболення місцевим. The literature review focuses on the analysis of the problems of chronic pain syndrome after mastectomy. The analysis showed that for the prevention
of postoperative disability, restore the quality of life of
patients after surgical treatment for breast cancer before
operacia to carry out psychological work with patients,
to perform a biopsy of sentinel lymph node in early stages to resolve the need for an axillary lymph node dissection. During surgery it is important to preserve the intercostal brachial cutaneous nerves, to supplement general anesthesia local — irrigation, wound infiltration with local anesthetics.