Особливості епідеміології та клініко-морфологічних характеристик раку молочної залози у хворих із різних екологічних зон Івано-Франківської області - Андріїв, А.В.; Романчук, В.Р.; Крижанівська, А.Є. (Онкологія, 2015)
Мета: проведення порівняльного аналізу частоти захворюваності на рак
молочної залози (РМЗ), деяких клінічних характеристик та особливостей
пухлин пацієнток, які мешкають у 4 районах Івано-Франківської області з суттєвими відмінностями за екологічним станом. Об’єкт і методи:
проведено ретроспективний аналіз історій хвороби 631 пацієнтки із РМЗ,
які проходили лікування в Івано-Франківському обласному клінічному онкологічному диспансері з 2004 по 2013 р. Досліджено частоту РМЗ, клінічні характеристики пацієнток, розподіл пухлин за морфологічною будовою
і рецепторним статусом, виникнення рецидивів захворювання та загальну
виживаність пацієнток залежно від регіону їх мешкання: хімічно забруднена зона, ендемічна за йододефіцитом, екологічно чиста. Використано
загальноприйняті клінічні, морфологічні, імуногістохімічні методики, методи медичної та математичної статистики. Результати: встановлено певні відмінності щодо особливостей РМЗ залежно від місця проживання хворих у Івано-Франківській області. Більшу кількість випадків РМЗ
зареєстровано в хімічно забрудненій та ендемічній зонах. Охарактеризовано клініко-морфологічні особливості та виживаність пацієнток ІваноФранківської області відповідно до місця проживання. Висновки: виявлені
факти щодо високих показників захворюваності та клініко-морфологічних
характеристик пухлин хворих, які мешкають в ендемічній за йододефіцитом зоні Івано-Франківської області, можуть стати підґрунтям для вивчення особливостей експресії імпортера йоду в пухлинних клітинах і його
впливу на патогенез РМЗ. Aim: comparative analysis of breast cancer
(BC) rate, some clinical characteristics and tumor peculiarities of patients that lives in 4 districts of IvanoFrankivsk region that are considerable diff erent by ecological state. Object and Methods: it was carried out retrospective analysis of 631 case histories of patients with
BC that were treated in Ivano-Frankivsk regional clinical oncological centre in 2004–2013 years. It was investigated the BC rate, clinical characteristics of patients,
tumor distribution according their morphology and receptor state, recurrence of disease and overall survival of patients depending from their place of re sidence
chemical pollution zone, endemic and iodine-defi ciency, ecological pure. Generally clinical, morphological,
immunohistochemical methods and methods of medical and mathematical statistics were used. Results: it
was determined the diff erences of BC peculiarities depending from place of residence in Ivano-Frankivsk region. Most BC cases were registered in chemical pollution and endemic zones. According to clinical-morphological peculiarities statistical considerable diff erences
among groups were not determined. Clinical-morphological peculiarities and survival indices of patients depending from place of residence in Ivano-Frankivsk region
were characterized. Conclusions: the facts of high indices of disease and clinical-morphological tumor characteristics of patients that live in iodine defi ciency endemic zone of Ivano-Frankivsk region make possibility
to study the peculiarities of expression of iodine importer in tumor cells and its infl uence in BC pathogenesis.