Клінічне та прогностичне значення гіпоксія-асоційованих факторів пухлинного мікрооточення раку шлунка - Осинський, С.П.; Бубновська, Л.Н.; Осинський, Д.С.; Ковельська, А.В.; Гуменюк, Л.Д.; Михайленко, В.М.; Меренцев, С.П.; Антонов, Е.О. (Онкологія, 2015)
Мета: встановити прогностичне значення гіпоксія-асоційованих факторів,
виявлених у ході наших попередніх досліджень, та надати певні рекомендації щодо їх впровадження у клінічну практику як маркерів прогнозу і контролю за перебігом захворювання. Об’єкти і методи: досліджено 380 хворих,
які були прооперовані з приводу первинного раку шлунка, з використанням
методу ³¹Р ЯМР-спектроскопії, імуноферментних, імуноцитохімічних, імуногістологічних, клінічних і статистичних методів. Результати: проведено аналіз показників і факторів пухлинного мікрооточення, асоційованих
із внутрішньопухлинною гіпоксією, та показано їх клінічне значення: у тканині первинної пухлини — рівень гіпоксії (співвідношення PME/Pi), щільність
мікросудин (СD34+ клітини), кількість VEGF+, c-myc+, CXCR4+ клітин,
CD8+ і CD45RO+ лімфоцити; у кістковому мозку — дисеміновані пухлинні
клітини (цитокератин-позитивні), Flt-1+, CD8+,CD45RO+ клітини; у периферичній крові — концентрація VEGF, лізофосфатидилхоліну. Висновок:
розроблено та запропоновано для клінічного застосування тест-систему для
прогнозування перебігу захворювання у пацієнтів із раком шлунка. To evaluate the prognostic relevance
of hypoxia-associated factors that have been determined
in our preliminary studies and to propose definite recommendations concerning the possibility to put them
into the clinical practice as prognostic markers and disease outcome. Methods: 380 patients with primary gastric cancer that were treated by operation alone were included into the study. ³¹P NMP spectroscopy, immunofermental, immunocytochemical, immunohistochemical,
clinical and statistical methods have been used. Results:
It has been provided the analysis of the indexes of tumor
microinvironment associated with intratumoral hypoxia
and shown their clinical relevance. Conclusion: It was
working out the test-system for prognosis disease outcome of the patient with gastric cancer.