Вербалізація вічності: філософемні інкрустації Ліни Костенко - Голобородько, Я. (Слово і Час, 2012)
Аналізується художнє освоєння істини в поезії Ліни Костенко, його екзистенційні виміри.
Категорії “істина”, “істинне” спрямовані у творчості на корекцію онтологічних, визначальних
засад людського єства. Ліричним персонажам авторки властиві нонконформізм і максималізм
почуттів і вчинків. Поетеса демонструє в ліриці зрощеність інноваційної форми з вагомими
смисловими інсталяціями. The paper deals with the artistic exploration of verities in Lina Kostenko’s poetry as well as with its
existential perspectives. The category of “truth” (“verity”) is argued to be a sort of artistic corrective
to the ontological foundations of human self. Most of the lyrical heroes created by the poetess are
characterized by their non-conformism and the absolutist twist of their deeds and emotions. Thus the
innovative form of Lina Kostenko’s poetry becomes one with its momentous installations of meaning. Анализируется художественное освоение истины в
поэзии Лины Костенко, его экзистенциальные измерения.
Категории “истина”, “истинное” направлены в творчестве
на коррекцию онтологических, определяющих принципов
человеческого естества. Лирическим персонажам
автора свойственны нонконформизм и максимализм
чувств и поступков. Поэтесса демонстрирует в лирике
сращенность инновационной формы с весомыми
смысловыми инсталляциями.