Експресія в пухлинних клітинах маркерів епітеліально-мезенхімального переходу та білків лікарської стійкості в якості прогностичного показника у хворих на колоректальний рак - Бездєнєжних, Н.О.; Жильчук, В.Є.; Глянько, М.В.; Адаменко, І.М.; Кудрявець, Ю.Й. (Онкологія, 2016)
Мета: оцінити корелятивний зв’язок між експресією маркерів епітеліально-мезенхімального переходу пухлинних клітин і білків, асоційованих із лікарською стійкістю, та дослідити їх прогностичну значущість у перебігу пухлинного процесу у хворих на колоректальний рак (КРР). Об’єкт і методи: досліджено зразки пухлин 50 хворих на КРР ІІІ–ІV стадії (T3N0M0, T4N0M0), із них хворих на рак прямої кишки (верхньо- і середньоампулярного відділу) — 39, рак ободової кишки — 11 осіб. Застосовано морфологічні, імуногістохімічні та статистичні методи. Оцінювали наявність білків Е-кадгерину, Торо ІІ-α, ERCC1, Twist у гістологічних зрізах первинних пухлин. Результати: встановлено, що достовірно інформативним показником для прогнозування більшої тривалості безрецидивного періоду та покращення загальної виживаності є такі фенотипові характеристики пухлинних клітин: E-кадгерин+/ ERCC1⁻, E-кадгерин+/Topo II-α⁻, Twist⁻/Topo II-α⁻. Комплекси маркерів пухлинних клітин E-кадгерин⁻/ERCC1⁺ та E-кадгерин⁻/Topo IIα⁺ асоційовані з погіршенням прогнозу перебігу захворювання, зі скороченням безрецидивного періоду та зниженням показників виживаності. За результатами кореляційного аналізу зв’язку експресії окремих антигенів із виживаністю встановлено, що тільки наявність Е-кадгерин+ клітин у пухлинах свідчить про позитивний прогноз щодо виживаності хворого, тоді як наявність Topo II-α та ERCC1 достовірно погіршує прогноз щодо перебігу пухлинного процесу при КРР. Висновок: визначення експресії в первинній пухлині білків Twist і Е-кадгерину, асоційованих з епітеліально-мезенхімальним переходом, та білків лікарської стійкості Topo II-α та ERCC1 є інформативним та ефективним комплексом маркерів для прогнозування перебігу пухлинного процесу у хворих на КРР за умов проведення хіміотерапії. Objective: To evaluate the correlation between the expression of epithelial-mesenchymal transition markers of tumor cells and proteins that are associated with drug resistance, and to investigate their prognostic significance in the course of tumor disease in patients with colorectal cancer(CRC). Subjects and methods: tumor material from 50 patients with CRC stage III–IV (T3N0M0, T4N0M0), including patients with rectal cancer (upper-ampulla and medium-ampulla part) — 39, colon cancer — 11. It was used morphological, immunohistochemical and statistical methods; characterized by the presence of protein: E-cadherin, Topo II-α, ERCC1, Twist in histological sections of primary tumors. The course of tumor disease was evaluated by survival rate of patients. Results: it was found that reliably informative indicator for prediction of an increase of disease-free period and improve overall survival are the following phenotypic characteristics of tumor cells: E-cadherin⁺/ERCC1⁻, E-cadherin⁺/Topo II-α⁻, Twist⁻/Topo II-α⁻. Complete sets of markers E-kadherin⁻/ERCC1⁺ and E-kadherin⁻/ Topo II-α⁺ are associated with worsening prognosis of the disease and with a decrease of disease-free period and survival of patients. According to the results of correlation analysis of the relationship of the expression of specific antigens with survival was found that only the presence of E-cadherin⁺ cells in the tumors indicates a positive prognosis for survival, while the presence of Topo II-α and ERCC1 significantly worsens the prognosis for tumor course during CRC. Conclusion: determining in tumor expression of Twist and E-cadherin proteins, which associated with epithelial-mesenchymal transition and drug resistance proteins Topo II-α and ERCC1 are informative and effective sets of markers for prognosis of neoplastic process in patients with CRC during chemotherapy.