Моделе-орієнтовані методи побудови та оцінювaння програмних архітектур на основі нечітких графів - Парасюк, І.М.; Єршов, С.В. (Інститут програмних систем НАН України, 2008)
Розглядається підхід до створення програмних систем згідно моделе-орієнтованої парадигми, який відкриває шлях до здійснення трансформаційної еволюції програмних систем. Основна увага приділена формалізації нечітких графів, нечітких графових граматик та правил їх трансформації. Розроблено теоретико-категорне представлення нечітких програмних архітектур, яке надає можливість управляти процесом їх еволюційної зміни на основі прийняття рішень в нечіткому просторі моделювання стосовно характеристик функціонування цільової платформно-залежної системи. Approach is examined to creation of the software architectures in accordance with the model-oriented paradigm, which opens a way to implementation of transformation evolution of software systems. Basic attention is spared to formalization of fuzzy graphs, fuzzy graph grammars and rules of their transformation. Theoretical categorical representation of fuzzy software architectures is developed, which gives possibility to manage the process of their evolutional change on the basis of decision-making in fuzzy space of design in relation to descriptions of functionality of target platform-specific system.