О стабилизации верхнего положения равновесия маятника вращением инерциального маховика - Хорошун, А.С. (Прикладная механика, 2016)
Побудовано керування обертанням маховика, яке забезпечує абсолютну асимптотичну стійкість верхнього положення рівноваги маятника. Доведено робастність такого керування і запропоновано спосіб оцінки області робастності у просторі параметрів механічної системи. Одержані результати проілюстровано на прикладі реальної моделі. A way of control of a flywheel rotation is proposed that ensures an absolute asymptotic stability of an up equilibrium position of pendulum. A robustness of such control is proven and a way of estimating the robustness area in a space of parameters of mechanical system. The findings are illustrated on an example of a real model.