Моделирование удара твердых тел с учетом трения - Забуга, А.Г. (Прикладная механика, 2016)
Проведено порівняння різних моделей абсолютно непружного удару шорстких недеформівних тіл за плоскопаралельного руху. Формули для ударних імпульсів, що виникають у разі абсолютно непружного удару з тертям, одержано для моделі Кейна - Левінсона - Уіттекера, що грунтується на використанні кінематичного коефіцієнта відновлення; моделі Рауса, що грунтується на використанні кінетичного коефіцієнта відновлення та моделі Стронджа, що грунтується на використанні енергетичного коефіцієнта відновлення. Доведено, що у випадку абсолютно непружного удару шорстких недеформівних тіл за плоскопаралельного руху формули для ударних імпульсів будуть однакові для моделей Кейна - Левінсона - Уіттекера, Рауса і Стронджа. Different models of a perfectly inelastic impact of rigid bodies under a planeparallel motion are compared. For three models, the formulas are obtained for impact impulses that arise under perfectly inelastic impact with friction – for the Kane-Levinson- Whittaker’s model that is based on using the kinematic restitution factor, the Routh’s model that is based on using the kinetic restitution factor, and the Stronge’s model that is based on using the energetic restitution factor. It is shown that the formulas for impact impulses are the same for the models considered above.