Інтраперитонеальний метастатичний каскад: молекулярні та клітинні чинники, механізми - Ярема, Р.Р. (Онкологія, 2016)
Проведено аналітичний огляд сучасної наукової інформації щодо чинників, механізмів, етапів ураження черевної порожнини клітинами злоякісних пухлин травного тракту і геніталій. Злоякісна пухлина є складною динамічною мікрофізіологічною системою, що тісно пов’язана з організмом,
в якому розвивається. Реалізація процесів імплантаційного метастазування потребує активації багатьох клітин організму хворого. Здійснення
усіх етапів інтраперитонеального метастатичного каскаду відбувається на тлі постійного взаємовпливу пухлинних клітин і всіх елементів пухлинного мікрооточення. Malignant tumor is a complex dynamic microphysiological system, which is closely related to the
body which develops. Implementation processes implantation metastasis require activation of many cells
of the patient. The implementation of all stages of intraperitoneal metastatic cascade occurs on a background
of modulation instability of the genome of the tumor
microenvironment elements in terms of activating all
microeсosystem.