Забезпечення раціонального використання ресурсів моря шляхом впровадження керованої техно-геологічної системи шельфу - Чепіжко, О.В.; Янко, В.В.; Кадурін, В.М.; Кадурін, С.В. (Геология и полезные ископаемые Мирового океана, 2017)
Розглянуто особливості глобальних і взаємопов’язаних проектів практичного використання ресурсів і наукових програм з вивчення Світового океану і морів, звертаючи особливу увагу на стан проблем в Україні як морській державі. Проаналізовано причини недостатнього використання потенціалу геологічного середовища Чорного моря, пов’язаного з мінерально-ресурсними об’єктами. Визначено роль техно-геологічних систем, що представляють собою сукупність природної самовпорядкованої системи – геологічного середовища та техносистеми – керованої системи, створеної людиною в управлінні раціональним використанням ресурсів моря. Створення моделі оптимальної ТГС шельфу є стратегічним завданням сучасної геології і може слугувати теоретичним обґрунтуванням раціонального надрокористування. Расмотрены особености глобальных и взаимосвязаных проектов практического использования ресурсов и научны х програм по изучению Мирового океана и морей, обращая особое внимание на состояние проблем в Украине как морской державы. Проанализированы причины недостаточного использования потенциала геологической среды Черного моря, связанного с минерально-ресурсными объектами. Определеная роль техно-геологических систем, которые представляют собой совокупность природной самоупорядоченой системы – геологической среды и техносистемы, как управляемой системы, созданой человеком в регулировани рационального использования ресурсов моря. Создание модели оптимальной ТГС шельфа является стратегической задачей современой геологи и может служить теоретическим обоснованием рационального недропользования. In the article peculiarities of global and interconnected projects of practical use of resources and scientific programs on the studies of World ocean and its seas are considered. Special attention is given to these problems in Ukraine as in the sea state. The causes of insufficient use of the potential of geological media of the Black Sea (connected to the mineral-resource objects) were analyzed. Techno-geological systems which are systems consisting of a natural self-ordered system, geological media, and a techno-system, as a manageable system, made by man during the regulation of the rational use of the sea resources. Construction of a model of an optimal TGS shelf (for the development of a modern model of the management of a system object) is the strategical goal of modern geology and can define the theoretical grounding for the rational subsoil use.