Тонке та дисперсне золоте зруденіння на північно-західному узбережжі Чорного моря - Маслаков, М.О.; Іванченко, В.В.; Ільїна, А.С. (Геология и полезные ископаемые Мирового океана, 2017)
Вивчено золото з прибережно-морських і річкових відкладів на північно-західному узбережжі Чорного моря. У верхніх ділянках алювіального розрізу золото має невеликий вміст домішок, утворює тонкі пластини з чіткими контурами, складені напливами, коломорфними агрегатами з безліччю пустот. У нижньому приплотиковому інтервалі розрізу домінують щільні грудкуваті часто деформовані зерна зі сріблом та іншими домішками. Наведені особливості золота в деякій мірі пояснюють регіональні проблеми його виявлення і збагачення. Изучено золото из прибрежно-морских и речных отложений на северо-западном побережье Черного моря. В верхних участках алювиального разреза золото имет небольшое содержание примесей, образует тонкие пластины с четкими контурами, сложены наплывами, коломорфными агрегатами с множеством пустот . В нижнем приплотиковом интервале разреза доминируют плотные комковатые часто деформированые зерна с серебром и другими примесями. Приведеные особености золота в некоторой мере объясняют региональные проблемы его выявления и обогащения. Gold was studied from coastal-marine and river sediments on the north-west coast of the Black Sea. In the upper parts of alluvial deposits gold has a small impurity content, and forms thin plates with clear contours which are composed influxes, colomorphic aggregates with a multitude of voids. In the lower section of alluvium deposits are dominated dense lumpy, often deformed grains of gold with silver and other impurities. These features of gold to some extent can explain the regional problems of its identification and enrichment.